search

DONUTY CZEKOLADOWE - DARMOWY PRZEPIS


Lubicie donuty? Ja tak! A pokochałam je jeszcze bardziej odkąd mam tą fantastyczną silikonową foremkę.

Możecie je zrobić z dziećmi w domu i sprawić im super frajdę podczas przygotowywania i dekorowania! Idealnie nadają się na przyjęcia - urodziny, chrzciny, komunia, wesele itp. nie mogą się obejść bez nich. One są integralną częścią każdego candy bar.

Mam dla Was przepis na nieziemskie donuty brownie!

 

Składniki:

3 tabliczki czekolady gorzkiej

1,5 tabliczki czekolady mlecznej

6 jajek

300 g masła

225 g mąki

300 g cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Czekoladę połamać na małe kawałki. Przełożyć do miski szklanej lub metalowej i dodać masło. Zagotować wodę w garnku i postawić miskę na garnek - woda nie może dotykać dna miski. Rozpuścić a następnie pozostawić do wystygnięcia.

Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przelać do rękawa cukierniczego i wlewać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C (góra - dół), piec przez 18 minut. otworzyć drzwi piekarnika i pozostawić na 5 minut. Następnie postawić na kratkę do studzenia i odczekać aż będą chłodne. Wsadzić do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu odejdą idealnie od foremki.

 

Teraz czas na dekorowanie:

Ja używam białej czekolady callebaut. Temperuję ją (wybieram najprostszy dla mnie sposób czyli przez zasiewanie). Roztapiam 300g białej czekolady w mikrofalówce interwałowo czyli wkładam na 10-15sekund, wyciągam, mieszam i tak do rozpuszczenia. Kiedy czekolada jest już idealnie rozpuszczona i osiągnęła 45C dodaję 150g posiekanej białej czekolady (im mniejsze kawałki tym lepiej). Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i pozostawiam do ostygnięcia. Kiedy czekolada ma 30C przeprowadzam test na nożu w celu sprawdzenia czy temperowanie się udało. Zamaczam końcówkę noża w czekoladzie i opieram np. o deskę do krojenia albo talerzyk. Czekam 5 minut. Po tym czasie jeżeli czekolada stężała i zmatowiała mamy sukces! Czekolada jest zatemperowana. Można ja zabarwić albo od razu maczać w niej nasze donuty.

 

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.