search

Barwnik w proszku Food Colours CZERWONY

Barwnik w proszku Food Colours CZERWONY

Opakowanie:

Jedno opakowanie zawiera 25 gram skoncentrowanego barwnika. Wszystkie barwniki w proszku oferujemy również w opakowaniach 1kg, 5kg i 25kg.

Zastosowanie:

Barwniki w proszku mają szerokie zastosowanie we wszystkich aplikacjach wodno-rozpuszczalnych. Dlatego nadają się do wszystkich mas zawierających wodę, m.in.: śmietana, galaretki, lody, masy cukrowe i solne, marcepan, wata cukrowa, lody.

Zalety barwników w Proszku (WS-P):

  1. Jako najbardziej skoncentrowane barwniki na rynku są bardzo wydajne,
  2. Wodorozpuszczalne proszki można zaaplikować we wszystkich produktach zawierających wodę.

Wady barwników w Proszku (WS-P):

  1. Wyjątkowa wydajność, wymaga doświadczenia w dozowaniu, a dla powtarzalności kolorystycznych potrzebne są wagi laboratoryjne do 1mg lub 0,1mg,
  2. Część z barwników w proszku wymaga wykonania przedmieszek,
  3. Higroskopijność, barwnik traci właściwości w niedokładnie zamkniętym opakowaniu,
  4. Pył barwnika jest bardzo lotny. Może zabrudzić cały pokój w przypadku wysypania,
  5. Otoczkowanie. W przypadku niedokładnego wrobienia, nawet po kliku dniach na barwionej powierzchni, np. marcepanu, masy cukrowej, mogą pojawiać się różnokolorowe kropki nierozpuszczalnego lub niewrobionego barwnika.

Dozowanie:

W przypadku używania wag laboratoryjnych, należy na małej ilości produktu, stopniowo dodając barwnik uzyskać poszukiwany kolor. Dla płynów, (napoje, soki, galaretki, dżemy), wystarcząjące są dozy rzędu 50 mg/kg. Dla ciast i gęstszych mas 250 mg/kg, polewy i dekoracje do 500 mg/kg.
W warunkach domowych, polecamy dozowanie końcówką noża.
Barwniki proszkowe można ponadto mieszać z cukrem pudrem, a po dodaniu alkoholu i wody, tworzyć lukrowe farbki do pisania po powierzchni ciasta czy marcepanu.

Informacje techniczne:

Barwniki WS-P w proszku to barwniki syntetyczne, które charakteryzują się maksymalną możliwą koncentracją, dzięki czemu są bardzo wydajne i dają intensywne wybarwienia przy minimalnych dozach.
Barwniki WS-P w proszku, można rozpuszczać w: wodzie, alkoholu, glikolu i glicerynie. Nie są jednak tłuszczo-rozpuszczalne, dlatego nie zabarwimy nimi oleju, masła, masy tłustej czy czekolady, ale śmietanę już tak.
Najwyższa koncentracja tych barwników, wiąże się również z potrzebą znajomości i śledzenia rozporządzeń Ministra Zdrowia, dot. maksymalnych możliwych dawek barwników spożywczych, po stronie użytkownika końcowego. Po rozcieńczeniu nadają się do malowania na marcepanie i lukrze.

chat Komentarze (0)
Na razie nie dodano żadnej recenzji.